Legendarisch gebrouwen bier met een verhaal

Over de brouwerij

De Vos en zijn  brouwerijburcht

De locatie van de brouwerij

In de 19e eeuw was op het terrein achter het pand van Havenstraat 5 een leerlooierij gevestigd van de Joodse gebroeders Wolff. Rond het einde van de 19e eeuw werd deze onderneming beeindigd. Het pand en het achterliggende terrein werd in 1890 gekocht door de gebroeders Jan en Thijs Jansen, zij hebben er een onderneming gestart, namelijk een mandenmakerij. Tijdens de eerste wereldoorlog werd de mandenmakerij verplaatst naar de Oude Bleeksweg. Het pand aan de Havenstraat werd overgenomen door Hermen Hulst, hij richtte het pand in als een palingrokerij en later ook als visverwerker. In de latere jaren namen zijn zoons Jo en Wijnand Hulst het over, helaas kwam er daarna geen nieuwe generatie meer die het familiebedrijf wilde voortzetten. Vele jaren later werd de locatie van Havenstraat 5 overgenomen door de Familie Vos. Zij hebben de locatie volledig gerenoveerd tot een lunchroom, atelier en brouwerij.

Kijkje in de brouwerij

De histrorie van Elburg en brouwerijen

Rond de 17e eeuw werd tussen de Beekstraat en de Bloemsteeg een bierbrouwerij opgericht, namelijk brouwerij Het Witte Paard. Deze onderneming werd gedreven door G. Dijks en zijn zwager J. Daniels.

De volgende generaties van J. Daniels verkochten de brouwerij in 1717 aan L. Top, bierbrouwerij Het Witte Paard bleef tot het einde in handen van de familie Top. In het jaar 1839 werd de onderneming overgenomen door E. van der Maaten. Egbert adverteerde in 1844 naast November en Maarts bier ook het Elburgsch bier. Daarmee was hij één van de eerste Nederlandse brouwers die ondergistend bier brouwde. Brouwerij Het Witte Paard had toen door de jaren heen meerdere locaties, namelijk in Rotterdam, Utrecht en Leiden. Later breidde de Brouwerij het assortiment uit tot de gewone soorten bier zoals jong Limburgsch Bruin en Nieuw-licht.

Na het overlijden van E. van der Maaten in het jaar 1849 werd Brouwerij Het Witte Paard te koop aangeboden, naar verluidt is de onderneming toen voortgezet door Julius Elberson. 7 jaar later werd de brouwerij terug in handen genomen door de familie Top. In het jaar 1876 werd er een vennootschap opgezet onder de Firma Top & Co.

Wanneer bierbrouwerij Het Witte Paard is opgeheven is niet bekend, men denk dat dat rond de tijd van het overlijden van L. Top zou zijn geweest in 1905.

115 jaar later startte de Familie Vos opnieuw een brouwerij in de vestingstad van Elburg, genaamd Stadsbrouwerij Vos.

Stadsbrouwerij Vos Elburg

De reis van Stadsbrouwerij Vos

2001 - februari

Het prille begin

Het verhaal van Stadsbrouwerij Vos starte in 2001 wanneer Coenraad van Bommel & Gerrit jan Vos de liefde van speciaal bier leerden kennen.

Stadsbrouwerij Vos had toen nog geen eigen bier, maar was vooral aan het experimenteren met de verschillende smaken en het brouwproces.

2008 - januari

Een volgende stap

Het horecabedrijf waar beide heren werkzaam waren in 2008, besloot om in te spelen op de speciaal biermarkt. Ze gingen namelijk van een 4 taps naar een 8 taps bar, om zoveel mogelijk verschillende soorten speciaal bier uit de Benelux aan te bieden.

Mooie bieren zoals Grimbergen, Palm, Affligem en brand kwamen voorbij, zelfs Vosbier van brouwerij De Ridder zat op de tap.

2010 - december

Het Elburgs Gappie

Na het behalen van de nodige bierdiploma’s werd er gestart aan het eerste eigen huisbier, namelijk Het Elburgs Gappie. Deze hoppige tripel werd als eerste in Dronten bij huurbrouwerij Prachtbier gebrouwen door biersommelier Coenraad en Ruud.

2011 - januari

Het eerste brouwsel

De eerste 1.000 liter Elburgs Gappie werd begin 2011 op fusten en 0.75 centiliter flessen afgevuld.

Het bier viel zo goed in de smaak, dat het idee ontstond om wellicht een eigen brouwerij te beginnen. Maar waar?

2012 - juni

Op zoek naar een vossenburcht

Vlak voor de Vischpoort aan de linkerzijde stond een oude palingrokerij te koop, hier had de dagbestedingsgroep van “Bij Rosalie” wel interesse in, om er vervolgens een lunchroom, atelier en brouwerij te realiseren. De dagbestedingsgroep is een onderneming van één van de kinderen van de Familie Vos.

2012 tot 2017

Een lange weg

Al ver voordat de speciaal bier cultuur in Nederland op gang kwam lagen de plannen al klaar op tafel om een speciaal bierbrouwerij te starten, helaas ging dat niet zonder slag of stoot.

Terwijl de vergunningen nog niet rond waren, was de familie Vos allang bezig met het creëren van een complete bierbrouwerij installatie. Een werktripje naar het oosten van Europa kon niet uitblijven, de toekomstige werknemers gingen een kijkje nemen bij PSS (Processing System Solutions) hier werd namelijk de gehele bierbrouwerij installatie geproduceerd.

Samenwerking met Eembier
Omdat Stadsbrouwerij Vos een beginnende brouwerij was konden ze nog niet genoeg liters maken om rendabel te kunnen bierbrouwen. Daarom ging de Familie Vos een samenwerking aan met Brouwmeester Ruud van Eembier. Een oude bekende die ook heeft bijgedragen aan Het Elburgs Gappie. Een huurcontact was opgesteld, de bierbrouwerij werd voor 10 jaar verhuurd aan Eembier.

2017 - Voorjaar

Eerste brouwsels in nieuwe brouwerij

Na 6 zware jaren van bloed, zweet en tranen was het moment daar, de start van de brouwerij. Terwijl de bouwvakkers nog druk bezig waren met afwerken startte de brouwmeesters Coenraad en Ruud al met het schroten van het mout, in de hoop dat het bier met de opening geproefd kon worden.

In deze periode werd er ook de Vischpoorter, Don Aart en Vesting Session gebrouwen, 3 nieuwe bieren werden toegevoegd aan het assortiment. Zo startte Stadsbrouwerij Vos met vier verschillende speciaal bieren, een Porter, een Barley Wine, een Tripel en een IPA.

 

2017 - Juni

Officiele opening brouwerij

In de warme zomermaanden van 2001 kwam het idee tot stand, nu 16 jaar later is het idee werkelijkheid geworden. Een eigen bierbrouwerij in de Vestingstad van Elburg.

Samen met brouwmeester Ruud van Eembier werd er een grote opening gehouden. Het bier dat ongeveer 2 maanden geleden voor het eerst door de leidingen stroomde werd geschonken vanuit de biertanks, speciaal voor deze dag was dat een Pale Ale.

2018 - December

Een beetje stout

In de laatste maand van 2018 is biersommelier Coenraad begonnen met een experiment, tropisch fruit zoals Mango en ananas samen te voegen met tonen van koffie en chocolade. Een exotische verrassing die de zintuigen zal strelen en bij iedere degustatie de smaakpupillen in extase brengt.

Begin 2019 presenteerde Stadsbrouwerij Vos de Stoute Vos, een Stout bier met smaken en aroma’s die je niet snel samen ziet.

2019 - Oktober

Sluwe Vos

Nadat er in 2018 een single IPA werd gebrouwen, kon het niet langer uitblijven om een double IPA eraan toe te voegen. Deze double IPA heeft het brouwproces verlopen met 5 soorten mouten en 4 verschillende hoppen, daarnaast in bij dit bier ook nog ge-dry-hopt met 2 verschillende varianten. Een smaakvol biertje vol sterk tonende aroma’s. Zo ontstond de Sluwe Vos.

September 2019 - November 2020

Special edition op houte vaten

Speciaal voor de echte bierliefhebbers heeft Stadsbrouwerij Vos in samenwerking met wijnhuis Laurent Miquel een limited Edition Barrel Aged gebrouwen, namelijk de Houten Vos!

De brouwmeester van Stadsbrouwerij Vos heeft de Don Aart ruim 13 maanden op eikenhouten Laurent & Miquel vaten laten rijpen. In deze vaten hebben Shiraz & Viogier druifrassen gelegen. Deze 2 smaken komen perfect over in balans met de Don Aart. De tannine van het hout zorgt voor een diep uitgesproken smaak, in combinatie met tonen van rood fruit uit de Shiraz.   

Eind 2020 werd de Houten Vos gebotteld op flesjes en kon hij worden genuttigd. Proost!

2020 - April

Ook een vos voor in de zomermaanden

In het begin van de mooie voorjaars maanden van 2020 werd er begonnen aan een Weizen bier te brouwen, zodat de Vosbier drinkers een nieuw verfrissend biertje konden gaan nuttigen in de zomer. Hij heeft kenmerkende aroma’s van banaan en kruidnagel, daarnaast heeft onze brouwmeester er lichte toetsen van meloen aan toegevoegd. Hij is goed doordringbaar door een aangename zuur dat uit de tarwemout naar voren komt. Stadsbrouwerij Vos presenteert de Weize Vos!

2020 - Oktober

Koperen Vos

Na 7 succesvolle bieren te hebben gebrouwen kwam Stadsbrouwerij Vos met een nieuw biertje, namelijk de Koperen Vos! Een Dunkel Weizen met in zijn geur lichte aroma’s van banaan, citrus en mandarijn. In de smaak bevinden zich tonen van karamel met op de achtergrond een zuurtje. Dit biertje is gebrouwen speciaal voor de donkere dagen in het najaar. Proost!

2021 - April

Blonde Botbekker

Halverwege het voorjaar van 2021 werd er aan de bierreeks van Stadsbrouwerij Vos een Blond biertje toegevoegd, namelijk de Blonde Botbekker! De naam is afgeleid van het woord Botbekkers, zoals de inwoners van het Elburgs vissersstadje genoemd worden. De Botbekkers gingen met hun botters de Zuiderzee op om vis te vangen.

De Blonde Botbekker heeft tonen van citrus en een lichte hint van perzik en bosbessen. Echt genieten op Elburgs wijze!

December 2020 - Februari 2022

Vervolg op succes Houten Vos

Enkele maanden na de eerste limited Edition Houten Vos is de brouwmeester van Stadsbrouwerij Vos een nieuwe reeks gaan brouwen.

De brouwmeester heeft ditmaal de Don Aart 14 maanden op eikenhouten Laurent & Miquel vaten laten rijpen, om te kijken of de smaak nog complexer kon worden. In deze vaten hebben Shiraz & Viogier druifrassen gelegen. Deze 2 smaken komen perfect in balans met de Don Aart. De tannine van het hout zorgt voor een diep uitgesproken smaak, in combinatie met tonen van rood fruit uit de Shiraz.  

Eind 2021 werd de Houten Vos gebotteld op flesjes en kon hij worden genuttigd. Proost!

2022 - Mei

Prijzenregen bij Vos

In het voorjaar van 2022 was er de European Beer Challenge, bij dat evenement krijgen brouwerijen de kans om hun kwaliteitsbieren op een Europees podium te presenteren. Bij de European Beer Challenge worden de bieren door een aantal hoogopgeleide juryleden gekeurd.

Stadsbrouwerij Vos heeft toen een 5-tal bieren opgestuurd; De Don Aart, De Houten Vos, De Sluwe Vos, De Vesting Session en de Stoute Vos. Al deze bieren hebben een waardige prijs behaald, waaronder driemaal goud, éénmaal zilver en éénmaal brons.

2022 - Mei

Fruitbier in de maak

Halverwege het voorjaar van 2022 is de brouwmeester van Stadsbrouwerij Vos begonnen met een experiment, een fruitbier realiseren met zoet tonen en fruitige aroma’s. Na de lagering is het resultaat een bier met meer frisse dan zoete tonen geworden. De tarwe, framboos en de kersen zorgen voor een mooie balans. De naam Foxin Rouge is afgeleid van de Moulin Rouge, een fruitige sexy stijl.

Winkelwagen0
Er zijn geen items in de winkelwagen!
Verder winkelen
0